Hyvä huomioida

Sairastuminen
Sairastumisen tai tapaturman varalle on hyvä selvittää mistä saa hoitoa tarvittaessa. Paikallinen hätänumero tulee olla jokaisen osallistujan tiedossa. Matkassa tulee aina olla mukana ensiapulaukku, josta löytyy apua yleisimpiin vaivoihin.

Liikkuminen
Selvittäkää paikallisilta, missä on turvallista liikkua pimeällä. Käyttäkää vain virallisia takseja ja sopikaa hinta aina etukäteen. Ottakaa selvää paikallisista liikennesäännöistä ja liikennekulttuurista, jotta osaatte varautua.

Varkaat
Väsymys, outo paikka ja avun tarve johtavat turisteja helposti varkaiden ja muiden rikollisten käsiin ja he tietävät sen. Taskuvarkaiden kohteena ovat usein reput ja kameralaukut, joten pidä niistä ehdottomasti tarkkaa huolta. Noudata varovaisuutta, äläkä jätä matkatavaroitasi vartioimatta hetkeksikään.

Arvotavarat
Pidä mahdollisimman vähän rahaa mukana ja säilytä korttejasi huolellisesti (esimerkiksi rahavyö voi olla hyvä vaihtoehto). Ota mukaan vain välttämättömät arvotavarat. Ottakaa varmuuden vuoksi mukaan riippulukko, jolla voitte lukita tavaranne retkeilymajojen tavarasäilöihin.

Vahingon varalle voi varautua jo kotona. Ota kopioita passista, viisumista ja muista tärkeistä papereista, ja anna yhdet kopiot leirimatkanjohtajalle ja jätä toiset kopiot Suomeen jollekin, joka voi lähettää ne sinulle. On hyvä idea lähettää kopiot itselleen sähköpostilla, jotta pääset niihin tarvittaessa helposti käsiksi myös ulkomailla. Talleta pankki- ja luottokorttien kuoletusnumerot varmaan paikkaan, josta löydät ne tarvittaessa.

Alkoholinkäyttö
Suhtautuminen alkoholinkäyttöön partiossa vaihtelee maittain. Muistakaa, että partiomatkoilla alaikäiset ja heidän seurassaan olevat eivät nauti alkoholia.

Kulttuurierot
Ulkomailla saatetaan suhtautua eri tavalla tyttöjen ja poikien nukkumiseen samassa teltassa tai Simo Ortamosamoissa tiloissa peseytymiseen. Ei kannata pahastua erilaisista toimintatavoista, vaan tutustua muiden maiden tapoihin toimia. Ennen matkalle lähtemistä on hyvä tutustua kohdemaan kulttuuriin ja mahdollisiin kulttuurieroihin, jottet ole vahingossa töykeä. Huomioithan asianmukaisen pukeutumisen vieraillessasi uskonnollisissa kohteissa, kuten kirkoissa, moskeijoissa tai temppeleissä.