Talousarvio

Kun kohde ja matkustustapa on valittu, on laskettava, mihin muuhun rahat riittävät ja mihin ne eivät riitä. Jaa menoerät mahdollisimman pieniin yksityiskohtiin ja ole realistinen laskiessasi kustannuksia. Kun tiedät budjetin, saat laskettua leirimatkan osallistujakohtaisen hinnan.

Esimerkkejä menoista:

Matkustus: matkaliput, paikallisliikenne, taksit ja kuljetus leirialueelle

Majoitus: leirintäalueet, partiokodit, retkeilymajat, hytit ja makuuvaunut

Ruokailut: tarkista kuuluuko ateriat leirimaksuun, matkustuspäivinä vähintään yksi lämmin ateria ja eväät.

Leirimaksu: tarkista, mitä sisältyy leirimaksuun (esim. ateriat tai kuljetus leirialueelle)

Pääsymaksut: nähtävyydet, museot, urheilukilpailut, elokuvat

Matkustusdokumentit: passi, viisumi, pankkikulut, kirjeenvaihto, kopiot, alennuskortit, kartat

Turvallisuus: vakuutukset, rokotukset, ea-välineet, lääkkeet

Varusteet + varusteiden kuljetus: sadekatokset, kattilat, polttoaine, ohjelmatarvikkeet, viemiset ja kiitokset isännille, tuliaiset tukijoille

Muut kulut: (vähintään 10 %): ”kriisirahasto” yllättävien tilanteiden varalle esim.  valuuttakurssimuutokset, ylimääräinen majoituspäivä, onnettomuus

Säilytä kaikki kuitit ja kirjaa kulut ylös. Seuraa kulujen toteutumisesta ja muuta talousarviota tarpeen mukaan. Mieti jo etukäteen, mistä voitte hädän hetkellä säästää tai luopua. Jos vararahastoon (muut kulut) ei tarvitse koskea matkalla, voidaan se käyttää jälkitapaamiseen, valokuvakuluihin tai seuraavan matkan suunnitteluun.

Talousarvioon kuuluu menojen lisäksi myös tulopuoli. Tulot koostuvat osallistumismaksuista, mahdollisista matka-avustuksista ja omasta varainhankinnasta. Menot on syytä arvioida hivenen yläkanttiin, ja tulot on viisasta arvioida hieman alakanttiin.

Täältä löydät yhden tavan luonnostella budjetti:
Leirimatkan mallibudjetti